10 familieroutes in Castellon door de natuur

Provincie Castellón biedt een groot aantal opties om met de familie van de natuur te genieten en heeft voor ieder wat wils wat passend bij de familie. Ontdek de prachtige natuur per wandeling in de bossen of bergwandeling. MooiCastellon heeft de 10 familie routes uiteengezet voor u.

1. Route langs de Lucena Rivier in Figueroles

Afstand: in totaal ongeveer 8 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Aan de voet van het Natuurpark Peñagolosa , in de vallei van de rivier de Lucena, op 360 meter hoogte.

De Lucena rivier is een van de natuurlijke wonderen van de gemeente. Een prachtige route die samenvalt met het Alcorareservoir. Vanuit de Hermitage van Calvary, omringd door grote cipressen, wordt de top van Tossalet bereikt waar u kunt genieten van een geweldig uitzicht. 

Van daaruit leiden paden en onverharde wegen u naar de oude meelmolen “Molí Vell”, en tussen oude pijnboombossen, gewassen en olijfbomen bereikt u de oude Pedrera. Nabij de rivierbedding, vanwaar u het Alcora-reservoir kunt zien en alle bergen die Alcora verbind met Lucena del Cid.
Terug in Figueroles, kunt u de stad, de straten, het kerkplein, waar de parochiekerk van San Mateo zich bevindt, en de klokkentoren bekijken.

Voor googlemaps route, klik hier

2. Route Les Coves de Vinromà: Morería en Rambla de San Mateo

Afstand: in totaal ongeveer 7 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Op weg naar Les Coves de Vinromà, zult u als eerste stoppen bij de Romeinse wasserij van Vilanova d´Alcolea met daarnaast de monumentale populier van L’Assut. Nabij de watermolen van de Notari. Het bevindt zich allemaal op een plek die is uitgeroepen tot natuurreservaat.

Hier zijn waardevolle populaties van amfibieën te vinden zijn, zoals de gewone pad en de lopende pad, de Europese Galapago, die met uitsterven zijn bedreigd en verschillende soorten libellen.

Hierna bezoekt u de Les Coves de Vinromà, naar de plaats van de Morería, waar de Campana-grot of het “Miracle” bezocht kan worden.
Hier bevinden zich verschillende windmolens die zijn verbonden met de Rambla de San Mateo van de San Miguel rivier: de molen van de rots, L’Om, de Troneta, de Conill en de molen van de zee. U kunt tevens de grot van Joana en de Limoenoven bezoeken.

Voor Googlemaps route, klik hier

3. Route naar de Chico rivier en de zwarte bron van Fuentes de Ayódar

Afstand: in totaal ongeveer 7 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Fuentes de Ayódar, in de regio Alto Mijares, ligt in het noordelijke gedeelte van het natuurpark Sierra de Espadán , 505 meter boven zeeniveau.
De Chico rivier is een van de natuurlijke wonderen van de gemeente waar de route naar de Pozo Negro, de grootste en bekendste attractie plaatsvindt. 

Tussen dennen en kurkeiken bereikt u de rivieroever, in de Fuente del Zuro en vanaf daar, langs een pad dat langs de rivierbedding loopt, bereikt u de Pozo Negro. Dit is een prachtig meer wat gevormd is door de erosie van het water op de zandstenen. Het meer heeft transparant en schoon water, dus vooral in de zomer wordt het bezocht door toeristen uit verschillende regio’s.

Voor Googlemaps route, klik hier

Pozo Negro

4. Route door het Almanzorravijn in Almedíjar

Afstand: in totaal ongeveer 9 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Almedíjar, in de regio Alto Palancia, is een stad van duidelijke moslimoorsprong, waarvan de gemeentetermijn volledig is opgenomen in het natuurpark Sierra de Espadán en een van de beste en belangrijkste kurkeiken van het grondgebied heeft behouden met uitstekende exemplaren.


Een duidelijk voorbeeld is in het Almanzor ravijn, waar de kurkeik wordt gemengd met overvloedige varens, carrascas, dennen en sommige kastanjebomen zoals de populaire Castañera, een kopie van meer dan 400 jaar oud nauw verbonden met de geschiedenis en legendes van de plaats.

Langs deze route, ziet u de overgang van de gemeente Almedíjar en zijn droge kweekvelden. Naar het bos aan de bodem van het ravijn, touring interessante erfgoedelementen van de watercultuur in het gebied (Aquaducten, Azudes, molens), en van traditioneel gebruik, zoals kolenbunkers.
En natuurlijk de vogels die dit bos bewonen of over deze plek vliegen!

Voor Googlemaps route, klik hier

5. Route door de Salt del Cavall (Alcora)

Afstand: in totaal ongeveer 9 km. Geschikte leeftijd vanaf 10 jaar.

Op weg naar het Salt del Cavall-ravijn komt u langs een oude ijzermijn,
Vanaf dat moment wordt het allemaal geweldig. Indrukwekkende diepe rotsstekken een duizelingwekkende plek, van waaruit u de bedding van het ravijn kunt zien, op 230 meter diepte . Moet u zich eens voorstellen wat er is gebeurd in de legende die de apostel Santiago als hoofdpersoon heeft.


Vervolgens gaat u naar de top van Torre Mundo, een pad dat pelgrims elk jaar volgen vanuit de kluizen van Alcora. Met een kruisweg in zijn route, gemarkeerd in elk station door talloze kruisingen die met de hand zijn gebouwd door mensen van het gebied met de materialen die men bij zich droeg.


Vervolgens gaat u het Salt del Cavall ravijn op, op zoek naar de beste route om de obstakels te overwinnen die u tegemoet komt, waarbij u een aantal relatief eenvoudige rotsruggen overwint.
In het laatste deel kunt u de delen van Salt del Cavall overwegen, die u passeert. Uiteindelijk kunt u afkoelen bij de bron van de mijn waaruit overvloedig kristalhelder water stroomt.

6. Route door Rambla de Celumbres: grondgebied van de gieren

Afstand: in totaal ongeveer 8 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

In het noordwesten van de provincie Castellón, in Els Ports , ligt het natuurgebied Rambla Celumbres (ook wel Sellumbres genoemd).
Hoewel het een spectaculair natuurlijk en cultureel erfgoed heeft, is het een gebied om te ontdekken, zelfs voor de inwoners van Castellón.


We stellen een tour voor waarin de hoofdrolspelers in gelijke delen de rots, de vegetatie en de vogels zullen zijn. In het eerste deel, beginnend bij Portell de Morella, zullen we talloze droge stenen constructies zien, met zeer goede voorbeelden van cabines, terrassen, braziers, hekken voor vee, enzovoort.


Beetje bij beetje wint het bos terrein aan de oude terrassen, en we kunnen de biodiversiteit van dit gebied observeren terwijl we wachten. Jeneverbessen en sommige Esdoorn specimen ontdekken, die in de herfst opvallen met roodachtige en gele kleuren – tussen de dominante massa van zwarte den en Carrasca.


Maar de verrassing die volgt na het oversteken van het kleine plateau dat achter het bos verschijnt. De enorme scheur van meer dan 200 meter die de Rambla in het rotsachtige terrein heeft gemaakt en die we vanaf de top van de Rode Rots zullen zien, voor ons verschijnen. Overweeg de meanders van de Rambla en de enorme kliffen van de muren eromheen (Peña Parda, de Rots van de Corb ) zullen we de laatste hoofdrolspelers van de dag ontdekken: de vale gieren die dit gebied regeren waar ze een van hun broedkolonies in de Provincie Castellón. Vogels zijn te zien zoals, gierzwaluwen, rotsvliegtuigen, gieren, steenarend etc.

Voor Googlemaps route, klik hier

7. Route door de bron van de rivier Palancia (El Toro)

Afstand: in totaal ongeveer 8 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Bejís en El Toro, in de regio Alto Palancia, waaraan de rivier zijn naam dankt ontspringt in een vallei, verborgen tussen de laatste uitlopers van het Iberische systeem. Vertrek vanuit Bejís, een typisch bergstadje omgeven door de natuur: indrukwekkende ravijnen, de rivier, de mythische Peña Escabia. Welke prachtige landschappen vormt en aangevuld met plaatsen van historische en erfgoedwaarde zoals Los Arcos, aquaduct van Romeinse oorsprong uitgeroepen tot Nationaal Monument.


De route begint vanuit het recreatiegebied van de Fuente de los Cloticos, waar we zullen beginnen te lopen tussen dennen langs een pad dat geleidelijk aan steeds groter wordt totdat het een pad wordt waardoor we het Resinero ravijn, zijrivier van de Palancia, moeten oversteken. Soms waadt de rivier zelf met stenen totdat deze de Straat van Cascajar (micro-reservaat van flora) bereikt in de Sierra de El Toro en bij de bron van de rivier Palancia waarvan het water stroomt aan de voet van een grote rots, van dezelfde bodem.


Maar hoe avontuurlijker we klimmen (als de omstandigheden het toelaten) door een smalle kloof waarin de zon nauwelijks ondergaat en die is gesneden door de doorgang van water in de rots.
Op de terugweg nemen we een kleine omweg langs een pad dat ons naar El Molinar brengt. Een herbouwde stad en zeer schilderachtige plaats, met veel molenstenen, een originele fontein, een waterval en een Azud.

Voor Googlemaps route, klik hier

Fuente de los Cloticos

8. Route door Vall de Almonacid, tussen olijfbomen en Almoravids

Afstand: in totaal ongeveer 6 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Vall de Almonacid is een kleine stad met slechts 300 inwoners, behorend tot de regio Alto Palancia, die het natuurpark Sierra de Espadán in zijn meridiaan-westelijke gebied afbakent.
Vanuit deze gemeente zullen we beginnen met de route die een deel van de geschiedenis van de Arabieren in Espadán loopt, het belang dat ze hadden voor de ontwikkeling van ons grondgebied en hoe, vandaag, een deel van zijn culturele erfenis nog steeds overleeft.


Vanuit het centrum van de stad gaat u naar beneden, een kleine tour door de smalle straatjes totdat u de Chico rivier, de zijrivier van de Palancia bereikt. Deze brengt u naar de Lange Fontein, waar het pad naar het kasteel van Almonecir voert. Een van de grootste in de bergen van islamitische oorsprong wat dateert uit de twaalfde eeuw. Het meest karakteristieke symbool van dit fort is de imposante toren van het eerbetoon dat de vallei domineert en een uniek uitzicht biedt.


Gedurende de dag zullen we vele verrassingen ontdekken die, samen met de vruchtbare boomgaarden, het territorium langs de rivier veroveren, om plaats te maken voor regen gevoede gewassen die, geworteld in de droogte van het land worden getraceerd door de hellingen van de vallei. Daarnaast zullen we het gebruik onthullen van de verschillende wilde planten die, gecamoufleerd als onkruid, geheimen verbergen die al zijn vergeten.

Voor Google mapsroute, klik hier

9. Route door Racó del Frare in Sant Mateu

Afstand: in totaal ongeveer 7 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Sant Mateu is de historische hoofdstad van de Maestrat , ligt 325 meter boven de zeespiegel in de zogenaamde Vall d’Àngel. Dit is een vallei wat rijk is aan zuiver en kristalhelder water met een aantal natuurlijke bronnen.
Het gemeentelijke natuurgebied Racó del Frare, waar het eerste deel van de afrit zal plaatsvinden, is het ecologische embleem van deze prachtige gemeente. Het werd uitgeroepen in 2007 en heeft een oppervlakte van 207,32 hectare.


De route begint in een klein gebied ingeschakeld als parkeerplaats waar auto’s kunnen worden achtergelaten. Na slechts één kilometer per spoor te hebben gereisd, komen we in een klein ravijn dat is afgesloten en wordt gekenmerkt door grote instortingen van kalkhoudend gesteente. 

Terwijl u door dit bochtige en ruige, maar tegelijkertijd prachtige ravijn wandelt, zult we de typische flora van de plaats leren kennen totdat het hoofd wordt bereikt waar de Racó del Frare zich bevindt. Hier kunt u de tabellarische geologie beschouwen die typerend is voor de Maestrat, samengesteld uit brede golvingen vanwege landvouwen die het karakteristieke reliëf van het gebied voortbrengt.

Voor Googlemaps route, klik hier

10. Route door Vilafranca en het bos van La Parreta

Afstand: in totaal ongeveer 5 km. Geschikt voor alle doelgroepen.

Het betreden van de natuurlijke omgeving van Vilafranca heeft het over droge steen, een omgeving gemodelleerd door de mens, een habitat waarin de orografie, de hardheid van de omgeving en menselijke tussenkomst een uniek landschap hebben gebouwd.


Velden met gewassen, bossen en wegen versmelten met muren, cabines, dragers, tellers, putten, vlotten of bruggen … allemaal geïntegreerd, allemaal zoals afgesproken, zodat het gebruik van landbouw- en veeteelt in een moeilijke omgeving mogelijk was.


De wegen die al dit erfgoed doorkruist, laten het toe om door het bos van La Parreta te wandelen. Een route die behoort tot een van de routes die worden voorgesteld door het Dry Stone Museum. Om dit ecosysteem te kennen, als een wirwar van leven waarin het ze vinden van de kleinste plant de grote bomen, van de kleine vogel die vanaf de bovenkant van de bomen trilt tot grote zoogdieren zoals vossen, wilde zwijnen, geiten of reeën die ons vermijden tijdens onze excursies in de omgeving.


Langs de 5 km van de route worden we ofwel ondergedompeld in dennenbossen, steeneiken en Quejigos, of staan we open voor een landschap met uitstekende panoramische uitzichten.

Voor Google mapsroute, klik hier

Vilafranca