Sierra de Espadán, Castellon

Natuurpark Sierra de Espadán is het grootste beschermde natuurpark van de provincie Castellon met ruim 30.000 hectare en het op één na grootste natuurpark in de gemeenschap.

Dit is ook wel te zien aan de hoeveelheid gemeentes die in het park liggen, dat zijn er namelijk 19. Het park kenmerkt zich vooral door het bergachtige karakter en is goed te bereizen via de N234

La Ràpita

Het hoogste punt is 1106 meter La Ràpita. Het woord Sierra staat voor Bergachtig, dus je rijdt echt door de bergen heen. De rivieren Mijares en Palancia stromen door dit gebied.

De toppen zijn best scherp, maar worden vaak afgewisseld met zachte, afgeronde heuvels. In tegenstelling tot andere bergketens is die van de Sierra de Espadán niet tot de zee gericht. Hierdoor heeft het park een wat droger karakter.

Het natuurgebied staat vol met kurkeiken, de meeste van de regio Valencia en Olijfbomen. Daarnaast zijn er in dit park veel Valenciaanse boomsoorten te vinden.

Olijfolie Beschermde Oorsprongsbenaming, BOB 

Samen met Serra Calderona, een ander natuurpark die slechts 25 km naar het zuiden ligt, vormt de Serra d’Espadà een ecoregio in de uitlopers van het Iberische systeem. Olijfbomen die hier groeien produceren perfecte olie die daarom ook bekroond is met BOB, Beschermde Oorsprongs Benaming. De wereldwijde slowfood beweging heeft dit opgenomen in de Ark of Taste, de internationale catalogus.

In de provincie Castellon staan dan ook vele Olijfbomen die al duizend jaar oud zijn. Er zijn zelfs olijfbomen routes zodat je de historie van deze bomen kunt leren kennen.

De olijfolie is te koop als Aceite de las Sierras Espadán y Calderona en in de vele dorpjes zijn er winkels te vinden waar deze olijfolie te koop is. Neem een flesje mee als je langsrijdt.

Wilde dieren

Een leuk weetje is dat hier roofvogels rondvliegen en dat er wel 16 soorten vleermuizen leven. Verder kan je slangen en hagedissen tegenkomen zoals de ribbensalamander, parelhagedis, Algerijnse zandloper, Trapslang en de Hagedisslang.

Vogelspotters kunnen hier eveneens hun hart ophalen, de beste tijd hiervoor is in de lente en herfst. De trekvogels zijn dan op doorreis. Vogels spotten is leuk voor jong en oud, neem dus de camera en een verrekijker mee.

Wandelen en Biking

Het natuurgebied leent zich uitstekend om wandelingen te doen en te fietsen. Er zijn prachtige wandelgebieden met aangegeven wandelroutes zowel korte als lange tochten. Wielrenners hebben dit gebied ook al ontdekt en zijn hier veel te vinden.

Natuurlijk kan een bezoek aan een van de pittoreske en gezellige dorpjes niet ontbreken, denk bijvoorbeeld aan

 • Eslida
 • Veo
 • Artana
 • Almedijar
 • Ain
 • Navajas
 • Onda
 • Almonacid
 • Tales
 • Ayodar
 • Vall d’Uxo

In een aantal van deze dorpen zijn nog middeleeuwse gebouwen te vinden zoals kastelen, paleizen en kloosters. In dit gebied lopen prachtige meren en rivieren zoals Fuentes de Ayodar, hier kan je een verfrissend bad nemen.