Moncofa, 6 kilometer strand

Moncofa is een van de steden in de provincie Castellón die opvalt door haar uitgebreide en aantrekkelijke kustlijn. De stad is door de jaren heen steeds meer een toeristische trekpleister geworden voor veel nationale en Europese bezoekers. 

Langs de zes kustkilometers met zes stranden, waarvan er drie in de buurt van het stedelijke gebied zijn en het meest populaire. De drie andere stranden liggen buiten het gebied met de grootste toeristische concentratie. 

Dit zijn

  • Pedra-Roja
  • Masbó, Grau
  • Belcaire
  • Biniesma
  • l’Estanyol

Vier van deze stranden zijn er alweer een jaar in geslaagd in de onderscheiding met de blauwe vlag. Allemaal erkend op Europees niveau. 

Pedra Roja

Deze naam is te danken aan de zachte bruinachtige rode kiezel die vroeger is gevonden in het noordelijke deel van monofense. Bestaand uit drie platforms welke kleine baaien vormen met een afmeting van 550 meter.

Playa Masbó

Playa Masbó staat vol met tamarindes en palmbomen die lijken op een oase aan de kust. Gelegen in een modern gebied met brede lanen, sportactiviteiten en groene gebieden maken het een prioriteit voor bezoekers. 

Grau

Dit is het het eerste verstedelijkte strand omdat het het dichtst bij Moncofa ligt. Onderweg kunt u de zes stranden en verschillende pleinen en groene gebieden aan de kust zien. Deze plek staat bekend om de uitkijkpunten en is ideaal voor het bekijken van een romantische zonsopgang aan de kust zelf. Daarnaast komen hier tal van sportieve en culturele evenementen samen.

Playa L’Estanyol

Dit strand ligt vlakbij de stad Xilxes. Het is een breed en rustig strand, daarom biedt het badgasten de rust en contact met de natuur. Dit flora microgebied is beschermd natuurgebied.

Balcaire, hondenstrand

In het zuidelijke deel van de gemeente bevinden zich ook de stranden Belcaire en Biniesma, gelegen in een meer natuurlijke omgeving en met een lagere bevolkingsdichtheid. 

Belcaire staat al jaren bekend als hondenstrand. Evenzo is een belangrijk deel van het Biniesma-strand geclassificeerd als een naturistenstrand.

Langs de kust is een prachtig wandelpad van vier kilometer lang, dit is de langste aan de kust van Castellon. Deze loopt van Moncofa tot aan het Xilxes strand.

De Belcaire-rivier loopt hier tussendoor en stelt Moncofa in staat een breed en bevoorrecht oppervlak te hebben voor de teelt van elke variëteit aan fruit, citrus en groenten.

Wandelen en Fietsen

De wandel- en fietsroutes zijn een geweldige lokale attractie geworden. Tot de bestaande routes behoren Platges de Moncofa; 

Oranje route; Romeinse en middeleeuwse moncofa; 

Agrotoeristische route, irrigatiesystemen, met Moncofa en zijn monumenten.
Op deze laatste route is een deel te zien van het lokale erfgoed zoals de hermitage van Santa María Magdalena, de parochiekerk of de Torre Vigía de Biniesma. Deze is gebouwd vóór de verdrijving van de Moren in het maritieme district Grao de Moncofa, met name in Biniesma strand.

Lokale economie

De lokale economie is zeer divers, hoewel de landbouw nog steeds een van de motoren van de plaats is, aangezien het in zijn gemeentelijk gebied nog steeds een uitbreiding van de landbouw heeft. In het seizoen met groenten en fruit zoals tomaten, sla, bloemkool, bonen, sinaasappels, granaatappels, meloenen, … Moncofa heeft het beste landbouw gebied om te telen.

Feesten en evenementen

De patroonheilige festiviteiten worden gevierd in Juli, de 22e is de viering van het grootste feest ter ere van de patroonheilige Santa María Magdalena. Op 23 juli is de dag van de landing van zijn geliefde patroonheilige, een unieke en live act die wordt gevierd in het centrum van het strand. 

In Augustus vinden de Sant Roc-festiviteiten plaats op het strand en in Oktober worden de Sant Antoni-festiviteiten gehouden. In Januari staat het Sant Antoni-feest centraal. Abt. In de gemeente Moncofa wordt ook door het jaar heen veel feesten georganiseerd.

Illustere karakter

Onder zijn meest illustere personages met internationale bekendheid en met vele prijzen valt de onderzoeker, chemicus en wetenschapper Avel·lí Corma op. 

Culturele reikwijdte

Op cultureel gebied heeft het de SUM Santa Cecilia, die met meer dan zeventig muzikanten een van de belangrijkste is in de Valenciaanse Gemeenschap. Evenals een muziekschool, Solfejant, die met een grote groep studenten. 

De monumenten om te bezoeken zijn de parochiekerk en de kluis op het strand. De overblijfselen van de uitkijktoren genaamd de Gevallen Toren zijn ook interessant om te bezichtigen.

Waar eten?

Moncofa produceert in haar landbouwgrond de beste ingrediënten van de mediterrane keuken. De producten van het veld, zoals uien, kool, sla, tomaten, paprika’s, sint-jansbrood, bonen en vooral Meló de Moncofa, voldoen aan de meeste smaak. In het oude gedeelte als in Grao de Moncofa zijn diverse restaurantjes en barretjes te vinden voor een hapje en een drankje.

Waar Slapen?

In de omgeving zijn campings te vinden, zoals Camping Los Naranjos en Mon-Mar. Appartementen kan men vaak huren via Booking.com of Airbnb.