Driekoningen, Los Reyes Magos 5 en 6 januari

Driekoningen, Los Reyes Magos 5 en 6 januari

Wat Sinterklaas is bij ons is in Spanje Driekoningen. Op 5 en 6 januari vieren de Spaanse Kinderen dit christelijke feest, Driekoningen of  te wel Los Reyes Magos.  Op deze dag dag krijgen de kinderen ontzettend veel cadeaus.

De Driekoningen of Drie Wijzen zijn Melchoir, Caspar en Balthazar,  nemen kerstcadeautjes mee voor alle Spaanse kinderen die zich goed gedragen hebben. Stoute spaanse kinderen krijgen i.p.v. cadeaus, zwarte steenkolen, maar dat is dan wel zoetigheid, maar over het algemeen gebeurt dit niet zo veel.

Een brief schrijven

Eerst moeten de kinderen een brief schrijven aan de Drie Wijzen en vertellen welke cadeautjes ze willen hebben en waarom. Daarna geven ze de brief af persoonlijk of niet, dit kan als ze op 5 januari aankomen maar ook aan de afgezanten en koninklijke postbodes die in het centrum van alle Spaanse steden te vinden zijn.

Als de Driekoningen zijn aangekomen volgt hierna een spectaculaire traditionele optocht

Ze rijden door de straten op hun kamelen en hebben veel cadeautjes meegebracht, ze worden begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen.

Parade met Olifanten en Kamelen

In heel Spanje zijn er diverse parades met elk zijn eigen specifieke stijl. Dit is afhankelijk van de streek.
In Barcelona komen de Drie Wijzen aan vanuit zee. Waarna een parade met olifanten en kamelen door de straten volgt. De diverse parades zijn ook te volgen op de televisie.

’s Avonds gaan de kinderen vroeg naar bed en wachten op Malchoir, Caspar en Balthazar om te kijken welke cadeau’s er worden achtergelaten. Er wordt brood en water op de vensterbank neergezet voor de kamelen.

Nadat de kinderen in de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straten opgaan om dit te laten zien en om er mee te spelen.

Roscón de Reyes

Al met al is het vreugdevolle dag voor de hele familie waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes, een ronde zoetigheid waarbij een figuurtje (la Sopresa) verstopt zit.

Roscon

Roscon