San Antonio Abad

Op 17 januari wordt San Antonio Abad gevierd overal in Spanje.

San Antonio Abad

Wat is dat dan?

Dit is de dag van de dieren, en dit wordt gevierd met de naamdag van San Antonio Abad, vader van het kloosterleven. In het Nederlands ‘Antonius van Egypte”.
In de regio Comunidad Valenciana en Catalonië worden de Tres Tombs feesten gehouden waarbij speciale kerkmissen worden georganiseerd.

Huisdiereigenaren gaan hier naartoe, met hun huisdier uiteraard, om een zegen te krijgen.

In Valencia onder andere is op de avond voor de naamdag een heel groot vreugdevuur “La hoguera”. Dit is het grootste vreugdevuur van de wereld. In Madrid is het helemaal een gekkenhuis bij de belangrijkste kerk.

Wie en wat

Antonius van Egypte, Antonius-Abt of Antonius de Grote werd in het jaar 251 in Egypte geboren en was een kind van rijke ouders. 
Zijn ouders overleden toen Antonius twintig jaar was, vervolgens gaf hij alle bezittingen van hen aan de armen en zelf ging hij in de woestijn wonen.

Andere Christenen kwamen later bij hem wonen en zo werd een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte gevormd.

Omdat Antonius veel volgelingen had staat hij daarom bekend als de vader van het kloosterleven.
Op 105-jarige leeftijd overleed hij en werd in een geheim graf begraven. Hiermee werd voorkomen dat het graf een plaats van verering zou worden. Vrijwel snel na zijn dood werd hij heilig verklaard.

De bijnaam “Antonius met het varken” is ontstaan in de Middeleeuwen. De Antonieten mochten hun varkens vrij laten rondlopen. Dit was een vergoeding voor de verpleging die zij hebben uitgevoerd. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.

Zegening bij de kerk met je huisdier

Zegening huisdieren

Mocht je toevallig langs een kerk lopen op 17 januari en een gigantische drukte zien, dan moet je vooral niet meteen denken dat er een begrafenis of bruiloft plaatsvindt. Vandaag zegent de kerk dieren, vanwege San Antonio Abad. Dit is de beschermheilige van alle dieren.

Er komen dan ook veel verschillende dieren zoals, Konijnen, Papegaaien, Schildpadden, Paarden, Ezels, Slangen etc. De priester geeft hun geliefde dier een zegen.

Vreugdevuur La Hoguera

Deze traditie wordt elk jaar weer herhaald en het wordt heel serieus genomen door de gelovigen.