Oud en Nieuw in Castellon

Oud en Nieuw (Campanadas) vieren gaat in Spanje er net even wat anders aan toe dan we in Nederland gewend zijn. Spanje is een land met veel tradities.  En dit wordt thuis of in een restaurant gevierd.

Rode lingerie

Overal in de winkels is rode lingerie te krijgen, deze traditie geldt alleen voor vrouwen. Dit zou zorgen voor geluk, vruchtbaarheid en geluk in het nieuwe jaar. Dit moet wel nieuw lingerie zijn die iemand aan jou heeft gegeven.

12 druiven

Om middernacht wordt er bij iedere klokslag een druif gegeten. De komst van het nieuwe jaar begint vol geluk en voorspoed. Iedere druif staat voor 1 maand geluk en voorspoed. MooiCastellon heeft geprobeerd 12 druiven te eten met oud en nieuw, maar dit is niet makkelijk. Als alle druiven zijn opgegeten wenst iedereen elkaar een voorspoedig nieuwjaar.

Geld

Spanjaarden stoppen geld in hun schoenen in de hoop een fortuin te winnen. Want de grootste loterij El Gordo die wordt gehouden op 22 december heeft een bijzondere hoge prijzenpot.

Vuurwerk

Bij heel veel traditionele feesten wordt in Spanje vuurwerk afgestoken. Maar dit wordt gek genoeg niet met oud en nieuw gedaan.

Nieuwjaarsduik

Uiteraard wordt in Spanje ook de Nieuwjaarsduik gedaan. Langs de Middellandse zeekust doen er veel mensen aan mee. Het water is een stuk aangenamer dan de Noordzee. Houdt er wel rekening mee dat je zelf eventueel eten en drinken meeneemt, want veel terrassen kunnen gesloten zijn.