Olijven, Spanje is de grootste producent van Europa

Wist u dat…Spanje de grootste olijfolieproducent is van Europa? Met 215 miljoen olijfbomen is dit wel grandioos te noemen. En wist u dat…De olijfboom 100 voor Christus vanuit Klein Azië naar het Middellandse zeegebied is gekomen? Olijven zijn heel gezond dus u moet zeker een keertje een geproefd hebben.

De meeste olijven komen uit de streek Andalucie, 60% van de productie, eindeloze rijen bomen met olijven is te zien over heuvels en dalen. De olijfbomen dienen geteld te worden om van EU premies te kunnen genieten, er werden ruim 3 miljoen geteld en daar kan je wel wat mee.

Oogsten

Het plukken van de olijven gebeurd in de herfst met de hand of mechanisch. Als ze van de boom af zijn gekomen dan zijn ze nog niet eetbaar en dienen ze eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutbadje liggen om de bittere smaak te laten verdwijnen.

Daarna kunnen de olijven kunnen gegeten worden of er wordt olijfolie van gemaakt. Het proces kan wel versneld worden door een inkeping in de vrucht of na de pluk kort invriezen. Het pekelen (zoutbad) is de traditionele manier van het bereiden, olijven die voorheen geelbruin tot groen waren worden nu op een natuurlijke manier zwart. Er komt dus geen kleurstof aan te pas.

Groen of Zwarte olijven

Groene olijven zijn als het ware onrijp, een zwarte olijf was dus oorspronkelijk een groene olijf. Een groene olijf bevat van binnen meer vlees.

Olijfolie

Nadat de olijven zijn opgeslagen in enorme silo’s worden ze een eerste maal zachtjes geperst en dit levert de beste kwaliteit olijfolie. De tweede persing geeft minder kwaliteit en de derde persing ontstaat er ruwere olie wat bedoeld is voor de industrie.

Door deze verschillende persgangen zijn er drie soorten Olijfolie in Spanje

  • Aceite de Oliva Virgen, koudgeperste olijfolie.
  • Aceite de Oliva Extra Virgen, extra zuivere olijfolie. De hoogst kwaliteitsklasse voor Spaanse olijfolie en is koudgeperst.
  • Aceite de Oliva, is geraffineerde olie, soms met een mengsel van koudgeperste en geraffineerde olie, en geschikt voor bakken en frituren.

Wist u dat…Olijfolie best wel heel gezond is? Het verlaagd de bloeddruk, beschermd tegen hart- en vaatziekten, de lever functioneert beter, goede bron van vitamine e, goed tegen een droge huid. Dus meer bakken in Olijfolie en minder met boter of vloeibare boter.

Als u in Spanje op een terras zit krijgt u vaak een schoteltje met olijven geserveerd. Tevens doet een Spanjaard ook wel olijfolie op brood en dat is best lekker.

Olijfolie