Noche de San Juan 23 juni, wat is dat?

Noche de San Juan wordt in de nacht van 23 juni op 24 juni gevierd. Overal aan de kust door heel Spanje, dus ook de Communidad Valencia viert men het begin van de zomer. Door de Covid situatie is dit 2 jaar niet doorgegaan.

Reken er maar op dat dit een groot feest is. Traditioneel wordt hiermee dus het begin van de zomer gevierd op het strand. Gezinnen en vriendengroepen trekken naar het strand om daar gezamenlijk te eten en te drinken rond een zelfgestookt vuurtje. Ook hoor je overal muziek, mensen nemen hun eigen gitaar mee.

Oude meubels en hout wordt verzameld

Voor het vuur op het strand wordt er overdag allerlei hout en oude meubels verzamelt om die in de nacht op het strand te verbranden. Verder kan je veel knallende rotjes om je heen horen.

Vreugdevuur

Hiermee wordt ook de geboorte van Johannes de Doper gevierd. Een hoogfeest in de Katholieke kerk. En de vreugdevuren gaan ver terug voor christelijke midzomerfeesten die rond de zomerzonnewende gevierd werden. In vrijwel alle landen van Europa werden de vuren in de nacht van 23 op 24 juni ontstoken.

Hogueras in Alicante

In Alicante wordt deze dag gevierd met het binnenhalen van de oogst en de kortste nacht met de gedachte om alle slechte dingen te vernietigen. Dit is sinds 1928 een officieel stadsfeest en is dan ook een nationaal en zeer populair feest wat al op 19 juni begint.

Er zijn veel activiteiten voor jong en oud. Ook komen er veel toeristen op af. Dit alles begint een beetje te lijken op de Fallas in Valencia.

Noche de San Juan in Valencia

Tradities en gebruiken

Op dit feest zijn een aantal tradities waarin men gelooft dat het geluk brengt. Zo hoort een duik in de zee erbij om daarna weer fris en vers te beginnen.

Of een aantal keer over het vuur heen te springen, dit zou de vrouwen vruchtbaar maken en zogenaamd goed geluk brengen.

Daarnaast wordt er aan het einde van de maaltijd Coca de Sant Juan genuttigd en het drinken van Spaanse Champagne, Cava.

Hier moet je bij zijn

Mocht je aan de kust in Spanje verblijven tussen 23 en 24 juni ga dan in de avond naar het strand. Je zult zien dat het een mooie ervaring is om hier eens bij te zijn. Het is zeker de moeite waard om deze gezelligheid eens van dichtbij te zien.

noche-san-juan
Noche de San Juan