Kom naar de museumdagen van 15 mei t/m 21 mei

Van 15 mei tot en met 21 mei zijn er museumdagen in de provincie Castellon. Een zeer interessant programma waar zeven gemeenten in 17 musea aan mee doen.

In deze editie staat duurzaamheid en welzijn centraal. Met als doel het klimaat te ondersteunen en de verbetering van geestelijke gezondheid.

Museum voor Schone Kunsten

Het Museu de Belles Arts zal een van de ruimtes zijn met de meeste activiteit. Enerzijds gaan de nieuwe themarondleidingen door het geheel van start. 

Vier ‘rondleidingen’ waarbij het publiek alleen de werken van het museum bezoekt die te maken hebben met het onderwerp dat op dat moment aan de orde is; of het nu gaat om gezondheid, gelijkheid, multiculturaliteit of klimaatcrisis. 

Een andere kijk op de vaste collectie, door Victoria FalcóIn dezelfde lijn trekt het museum met ‘De Reizende Bibliotheek’ naar de educatieve centra van de stad. Anderzijds geeft Sara Àgueda op vrijdag 19 een harpconcert.

EACC

Espai d’Art Contemporani de Castelló sluit zich aan bij de Museumdag met een collectieve tentoonstelling. Dit is Sneckdown, een tentoonstelling met een veelheid aan lagen. Met werk van negen jonge internationale kunstenaars, die je zullen verrassen met hun manier van werken en omgaan met alledaagse voorwerpen. 

Een enigszins raadselachtige relatie waarin Sam Cottington, Caspar Heinemann, Phung Tien Phan, Deborah-Joyce Holman, David Moser  en Alex Dolores hedendaagse kritische discoursen voorstellen rond zichtbaarheid, codificatie, invoeging, confrontatie en solidariteit. 

MUCC

Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) biedt vijf concerten van lokale artiesten. De sopraan Èlia Casanova  en Belisana Ruiz op de tokkelsnaar brengen een driedubbele sessie van hun concert ‘Els cançoners d’Elvas’. 

Xiomara Abelló is de premiere van haar nieuwe werk ‘Flor de xicoia‘ op de binnenplaats van Museum Volkenkunde. 

En het Col · lectiu d’Improvisació Musical de Castelló zal een speciaal optreden geven met de titel ‘Relay’, in Castell Vell. 

Daarnaast is er een route georganiseerd in de middeleeuwse muur en wordt voorgesteld om de tentoonstelling van El silenci d’un pati te bezoeken. 

Deze documentaire, het werk van Mari Carmen Blanco uit Castellón , gaat in op de onbekende geschiedenis van het Casa de la Beneficència, een oud gebouw dat tijdens het Franco-regime en tot ver in de democratie diende als residentie voor de meerderheid van de republikeinse samenleving van de tijd.

museum-castellon-bezichtigen
Museum

Aules  

L’Espai Cultural Obert Les Aules vult de museumdag aan met de opname van het vierde hoofdstuk van de podcastreeks ‘Les Aules’. Dat zal gebeuren met een interview met de artistiek directeur van het EACC,  Carles Àngel Saurí. 

Ook is er muziek te horen van de SONS-cyclus met Marc Melià en vanaf aanstaande vrijdag is het mogelijk om de tentoonstelling ‘Een liefdeswerk’ van Pablo Chacón te bezoeken, waar de Valenciaanse fotograaf de objecten heeft vastgelegd die in Paterna zijn gemaakt.

Stichting Caixa Castello

Paradigmaverschuiving is de titel van de tentoonstelling waarmee Fundació Caixa Castelló haar Sala San Miguel een 180º’ draai geeft. 

Een overzicht van de Spaanse fotografie van de jaren 90, samengesteld uit werken van kunstenaars zoals Juan Pablo Ballester, Miguel Trillo, Carles Congost, Joan Morey, Vanessa Pey of Alex Francés . 

Bovendien zal in de centrale ruimte een niet gepubliceerde documentairefilm worden gedraaid, oorspronkelijk opgenomen in 16 mm, digitaal gerestaureerd door de stichting.

Dit zal gaan over een interview met de schilder uit Castellón Juan Bautista Porcar in zijn thuisstudio, in 1970. Voor het eerst zal het getoond aan het publiek. 

Fotograaf Andrés Gallego zal voor de gelegenheid het werk Sol de matí  van Edward Hopper reconstrueren, zodat de bezoeker kan graven in de geheimen ervan.

Overige musea in Castellon

In Benicarló kan het museum MUCBE gezocht worden met een rondleiding door het archeologische erfgoed en de geschiedenis. Evenals een overzichtstentoonstelling van het werk van de Valenciaanse cartoonist Paco Roca. 

Tegelmuseum Manolo Safont, Onda

Daarnaast organiseren het Alcora Keramiekmuseum, het Manolo Safont Tegelmuseum in Onda en het Vilafranca Steenmuseum rondleidingen rond hun collectie. 

Casa de l’Oli in Vilareal

In Vila-real kan je terecht bij El Convent, Casa de l’Oli, het Gran Casino en het Museu de la Ciutat, waar de 175 jarig bestaan van de lokale muziekband zal worden gevierd. 

MACVAC in Vilafamés

Ten slotte zal het MACVAC van Vilafamés ‘El Rinconet’ presenteren. Dit is een vereniging voor familieleden die een kind hebben met een verstandelijke beperking. Zij werken al bijna 40 jaar aan sociale integratie en een betere levenskwaliteit.

Waar kan ik het museum vinden?

Als je deze museumdagen wilt bezoeken kijk dan voor adressen en meer informatie op de pagina Musea.