Jerica, een schattig dorp in Castellon

We besloten om naar Jerica te rijden en dat was een zeer positieve verrassing. De rit erheen was al spectaculair vanwege het wisselende landschap en de mooie natuur. Dit schattige dorp met ruim 1600 inwoners heeft een zeer gezellige kern en mooie historische panden. Het dorp is via de snelweg A-23 te bereiken.

Jerica ligt in de Valenciaanse gemeenschap in de provincie Castellon op een hoogte van 523 meter.

Jerica-Palancia
Jerica

Fiets- en Wandelroutes

In de omgeving zijn een aantal gemarkeerde fiets- en wandelroutes aangelegd. Wat is er mooier om te ontspannen in de prachtige natuur langs het water en het groen. De routes zijn in pfd is te downloaden, klik hier.

Musea in Jerica

Er zijn een drietal musea in Jerica te bezoeken. Namelijk het

Museo Municipal

Dit museum is in 1946 opgericht en heeft nu 8 tentoonstellingsruimtes. Je vind hier onder andere een verzameling Romeinse grafstenen, het altaarstuk van Sint-Joris en de verzameling tegels en keramiek. Vooral de karamiek is zeer belangrijk in de provincie Castellon waar veel keramiek fabrieken tegels produceren.

Museo Parroquial, Parochie Museum

Te vinden in de gebouwen van de  Santa Agueda kerk welke is geschonken in 1395. Op initiatief van de parochieraad is het in 1997 ingehuldigd.

Sala de exposicion el aceite y el vino

Vrij vertaald Expositie van olie en wijn. Heel belangrijk voor dit gebied is de landbouw voor wijn en olie. Neem eens een fles olie en/of wijn mee als daar ruimte voor is in de bagage.

Embalse de Regajo

De Rivier Palancia loopt hier langs en op zes kilometer afstand is het mooie meer gelegen, de Embalse de Regajo. Hier kan je binnendoor via de CV-212 naar toe rijden langs een mooie groene omgeving. Veel Spanjaarden recreëren op deze plek en in de zomer is het heerlijk om te zwemmen, kanoën, fietsen,hiken en te zonnebaden. Neem je fotocamera mee want hier zul je spectaculaire plaatjes kunnen schieten.

Na ons bezoek aan dit meer zijn we binnendoor gereden en aansluitend kom je dan langs Navajas weer een prachtig dorp met de bekende waterval “Salto de Novia”. Hier loopt de rivier Palancia wederom doorheen.

Jerica ligt op de route van de Via Verde, de groene route, hier reed vroeger de kolentrein.

Het Kasteel van Jerica

Al wandelend door de historische straatjes loopt de weg steil omhoog en kom je uit bij het kasteel. Hier is een fantastisch uitzicht over het dorp en de omgeving. Het kasteel is in 1838 gebouwd om het volk te verdedigen tijdens oorlogen.