ITV, De Spaanse APK keuring

Als u langere perioden in de provincie Castellon, verblijft kan het goedkoper zijn een auto te kopen. In vergelijking met Nederland zijn de 2e hands auto’s een stuk duurder en met veel meer gereden kilometers dan in Nederland maar de nieuwe auto’s daarentegen weer goedkoper.

En als u dus een auto bezit moet deze net als in Nederland ook in Spanje periodiek gekeurd worden. Dit geldt overigens ook voor motoren en scooters. Hieronder vertellen we hoe het de ITV keuring werkt aan de Costa del Azahar.

Nieuw auto’s na 4 jaar gekeurd

Op het moment van schrijven hoeven nieuwe auto’s pas na 4 jaar gekeurd te worden. Na die 4 jaar moeten ze iedere 2 jaar gekeurd worden en als ze ouder zijn dan 10 jaar moeten ze ieder jaar ITV gekeurd worden.

Hoe gaat dan in zijn werk?

In Nederland krijgt u een brief waar u herinnerd wordt aan de keuring. In Spanje zult u dit zelf in de gaten moeten houden. Op uw groene Spaanse kentekenbewijs staat rechtsonder de eerste keuringsdatum. Daarna is het af te lezen op de sticker die u na keuring heeft gekregen.

Als u eenmaal weet dat u moet gaan keuren kunt u 2 dingen doen.

  1. U gaat gewoon zonder afspraak langs een keuringsstation. Deze zijn verdeeld over heel Spanje te vinden. Google eenvoudig even in google met de zoekwoorden ¨itv¨ en uw ¨woonplaats¨.
  2. U krijgt dan meestal een overzicht van meerdere ITV keuringsstations. Als u voor spontaan langsgaan kiest kan het zijn dat u zo een aantal uren moet wachten. Wij kiezen daarom liever voor optie 2. Wel kan ik als tip meegeven even in google te kijken. Bij het desbetreffende keuringsstation staat een grafiek waaruit u af kunt lezen wanneer het druk is.
  3. U kunt in de meeste gevallen op de website van het keuringsstation kiezen voor een afspraak maken (Cita Previa). Dan komt u op een pagina waar u kunt kiezen of u op locatie gaat betalen of vooraf online met creditcard. Onze keuze gaat uit naar de creditcard. U hoeft dan namelijk niet bij aankomst eerst nog een hokje in om te betalen. Vaak duurt dit ook weer heel lang.

In de meeste ITV stations hebben ze meerdere rijen waar u kunt gaan staan. Als u afgerekend heeft is het verstandig te vragen aan uw omstanders wie de laatste is zodat u daarna aan de beurt bent. Spanjaarden hebben namelijk geen moeite met voordringen

Kom op tijd bij reservering

Als u een reservering heeft mag u in de meeste gevallen niet te vroeg komen. Max 10 minuten is vaak de standaard. En let op! Als u te laat bent vervalt uw reservering.

U heeft na (online) betalen een formulier gekregen. Op deze staat een barcode. Als u een afspraak heeft kunt u de rij nemen die aangegeven staat als Cita Previa. Vaak is er een poortje waar u de barcode kan laten zien en deze open gaat.

In tegenstelling tot in Nederland moet u zelf actief meedoen met de keuring. De keurmeester zal u vragen handelingen te doen als ruitenwisser aan zetten, doorrijden, remmen e.d.

Aan het einde van de teststraat krijgt u te horen of hij wel of niet goed gekeurd is. Enkele minuten later krijgt u een sticker met een ITV papiertje waar op staat dat hij goedgekeurd is met betaald bedrag.

Nederlandse auto kan ook gekeurd bij ITV station

Als u een Nederlandse auto heeft die gekeurd moet worden kan dat tegenwoordig ook bij een aantal ITV keuringsstations. Dit moeten dan wel ITV stations zijn die erkend zijn door de RDW. U herkend ze aan het bekende RDW bordje op de gevel. Het verloop van de keuring zal vergelijkbaar zijn als die van de Spaanse auto´s.

Adressen van de ITV/RDW stations vindt u op de website van de RDW via deze link.