Het weer in de winter in Castellon

In de winter naar Castellon

Het weer in de winter in Castellon is mild. Er wordt vaak gedacht dat het in Castellon en in heel Spanje het hele jaar warm en zonnig is. Maar dan halen wij jou uit deze droom want in de wintermaanden is het toch heel anders dan in de zomer. Het is natuurlijk niet zo koud als in Nederland maar kan wel kouder aanvoelen door bijvoorbeeld Noorderwind of de luchtvochtigheid.

Daarnaast hangt het er erg vanaf waar je bent in Castellon. Zit je beschut of op een winderige plek? Aan de kust of in de bergen? Bovendien is het per jaar verschillend met temperatuur. Het ene jaar is het in December en Januari nog best warm en zacht en het andere jaar heel koud en regenachtig.

Gemiddelde temperaturen tussen de 15 en 20 graden

Laten we uitgaan van een normale winter in December en Januari. Gemiddeld zijn de temperaturen overdag tussen de 15 en 20 graden, je kan dan met korte mouwen op het terras zitten. In de ochtend en ’s avonds echter, koelt het wel af als de zon is verdwenen. Dan heb je een dikke fleece trui nodig en de kachel moet aan in huis.

’s Nachts kan het tussen de 5 en de 10 graden zijn. Vrienden die bij ons langskomen denken altijd dat het in de Kerstvakantie wel lekker warm is en dat je ’s avonds nog buiten kunt zitten.

voordelig op terras castellon
Terras in de winter

De ligging van je huis

De ligging van je huis is eveneens een belangrijk punt om rekening mee te houden. De beste ligging is op het zuid westen, dan heb je langer profijt van de zon. Met een huis die gericht is op het noorden voelt het in de winter koud aan en heb je langer de kachel nodig. Bovendien is de zon sneller weg in de tuin.

Ligt het huis in de bergen let dan daar ook goed op de zonnestand. Ook als je zonnepanelen nodig hebt. Belangrijk is dat deze gericht staan op het zuid westen. Heb je de zon aan de noordkant, dan is het geen verstandige keuze. Een huis met tuin gericht op het zuid westen is de beste keuze.

Maar hoe zuidelijker hoe warmer?

Nee, dat is een beetje een fabel. Als je denkt dat het weer beter is zuidelijker dan is gaat dat niet helemaal op. Als wij zo naar het weerbericht kijken op de tv. In Andalusië is het wel zo dat het een heter en droger klimaat is in de zomer.

Aan de Valenciaanse kust is het in de zomer ook heel warm en klam door de luchtvochtigheid. Okee misschien scheelt het 2 of 3 graden maar heel verschillend is het niet. En in de winter is het in het zuiden van Spanje. Ook in de Murcia regio best fris te noemen. In Barcelona moet je in de winter ook niet zijn, daar is het nog kouder en kan het goed vriezen, al ga je een paar kilometer landinwaarts.

De winter in Castellon samengevat

  • Gemiddelde temperaturen 15-20 graden
  • s Nachts frisser
  • Tuin op zuid westen betere keus
  • Aan de kust vochtiger
  • In de bergen lagere temperaturen
  • Kachel is nodig

Kortom, zachte winters in Castellon

Dus, ga je op vakantie naar de kust dan is het in de winter best zacht. Maar als de zon schijnt dan wordt het zo tussen de 15 en de 20 graden. Ga je de vakantie landinwaarts vieren, dan zijn de temperaturen wel wat lager. Het kan tegen het vriespunt aanzitten. Overdag kan je best heerlijk op een terrasje zitten in de zon.

Ben je van plan om een stedentrip te maken naar Valencia of Castellon, dan is dit het beste in het voorjaar te doen. Bijvoorbeeld vanaf Maart, dan kan je ’s avonds ook weer lekker buiten zitten.

natuur-in-castellon