Gasflessen met butaan en propaan

Je ziet ze overal in Spanje. Vaak de oranje gasflessen van Repsol, de zilverkleurige met rode band van Cepsa of de kleinere blauwe flessen van Campingaz.

De meest verkochte fles en meest opvallende is toch wel die van de Repsol. Deze is leverbaar in Butaan met een gewicht van 12.5kg en in Propaan met een gewicht van 11kg.

Waar is de gasfles verkrijgbaar?

Bij de gasflessen wordt niet gekeken naar aantal liters maar gewicht per kilo. Je kan ze kopen bij de benzinepomp of een abonnement nemen zodat ze bij je thuis worden gebracht. Houdt er wel rekening mee dat je een statiegeld moet betalen per fles. Meestal rond de 12 euro.

Of aanschaffen via de onderstaande wegen

  • Facebookgroepen
  • Bij een officieel Repsol verkooppunt (op contract)
  • Via lokale marktplaats zoals Milanuncios, Tablon de Anuncios,
  • Nederlandse marktplaats
  • Op een rastro, een soort van vlooienmarkten. Tussen de 15 en 20 euro een tweedehands oranje gasfles halen.
  • Via een camping
gasflessen-spanje
Gasflessen in Spanje

Het verschil tussen propaan en butaan

Maar wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen propaan en butaan en wanneer moet je nu welke gebruiken? Butaangas kan gebruikt worden bij temperaturen hoger dan 0 graden omdat het daaronder tot vloeistof zal overgaan.

Bij temperaturen onder nul tot maximaal -44 graden kan men beter Propaan gebruiken. Bijna alle apparaten zoals gasbranders, Bbq’s en lampen zijn zowel geschikt voor Propaan als Butaan. Voor LPG of aardgas daarentegen zal men wel een aanpassing moeten doen.

De prijzen wisselen per dag

De prijzen van de gasflessen wisselen per dag en gaan mee met de prijzen van de olie. Op moment van schrijven is een volle 12.5kg Butaanfles €12.09.

De actuele prijzen vind u in deze link: https://www.repsol.es/es/productos-y-servicios/gas-butano-propano/productos/precios/index.cshtml

Bij het afrekenen zal in de meeste gevallen de prijs van een propaan fles hetzelfde zijn als een Butaanfles. Alleen zit er in een Propaanfles minder zodat de prijs per gram hoger uit zal vallen.

Op een Repsol butaanfles staat Tara 3.9 kg. Dat houdt in dat deze leeg 3.9kg weegt. Als u een weegschaal heeft kunt u dus zien of de fles leeg is.