Dia de San José en Vaderdag

Dia de San José en Vaderdag wordt allebei op Zaterdag 19 maart gevierd in Spanje. Op deze dag worden de vaders flink verwend en zullen veel cadeau s krijgen. Het valt dus niet samen met de Nederlands Vaderdag, die 16 juni wordt gevierd.

Andere landen waar eveneens Vaderdag wordt gehouden zijn Bolivia, Marokko, Italië, Portugal en China.

Wat is Dia de San José?

Dia de San José is een Nationale vrije dag in Spanje. Hierbij wordt er door heel Spanje veel gereisd omdat families bij elkaar willen komen. En gaan vaak naar hun tweede vakantie residentie. Deze vrije dag geldt voor de zes gebieden zoals Comunidad Valencia( Castellon, Valencia en Alicante), Baskenland, Navarra, Murcia, Madrid, Galicië en Extremadura.

Voor Valencia is dit een hele belangrijke dag omdat dit samenvalt met het laatste Fallas feestdag. Vaak gebeurd het met zo een feestdag dat er gelijk een lang weekend van wordt gemaakt. En dat betekent dat men op Vrijdag dan al vrij is.

Fallas-Valencia
Fallas in Valenica

Hoe is Vaderdag ontstaan ?

Vaderdag is geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Doddont. Omdat ze haar vader wilde eren. William Jackson Smart was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog. Nadat zijn vrouw bij de geboorte van het zesde kind was overleden was hij weduwe geworden.

Vervolgens wilde Sonora het doorzettingsvermogen die haar vader had onder de aandacht brengen. Hierbij nam ze het voorbeeld van Anna Jarvis. Een jaar ervoor had Anna Moederdag verzonnen. En zo geschiedde dat de eerste Vaderdag gevierd werd op 19 juni 1910 in de plaats Spokane.

Een leuk weetje is dat… Pas in 1937 werd het in Nederland geïntroduceerd. De Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten heeft toentertijd afgesproken dat Nederland het op de derde zondag in Juni zou gaan vieren.

America heeft het in 1972 officieel erkend. Tijdens het presidentschap van Nixon.

dia-del-padre

Ontbijt en Kadootjes

Jozef wordt gezien als een goede vader omdat hij adoptievader van Jezus was en wordt al sinds de 10e eeuw herdacht. Sinds 1479 een officiële feestdag. En traditioneel maken de kinderen een heerlijk ontbijtje voor hun vader en geven ze een klein kadootje.

Ook zal er uitgebreid gekookt worden of gaat de familie uit eten. Voor degene van wie de vader is overleden wordt er geld gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling.

In 1870 heeft Paus Pius IX, Jozef als beschermer van de kerk uitgeroepen. Hiermee is Jozef tevens de patroonheilige van de meeste arbeiders, vandaar de vrije dag op 19 maart.

dia-de-la-padre
Dia del Padre