De verschillende woningtypes, Finca, Casa Urbana

Wat is een finca?

Als je vaker in Spanje bent geweest heb je vast wel eens van een “finca” gehoord. Wat veel mensen hierbij voor zich zien is een boerderij of landhuis in een mooie landelijke omgeving, Maar een finca is eigenlijk niets meer dan een perceel, met of zonder bebouwing.

In Spanje kennen we verschillende typen fincas. Voor elke finca is in het bestemmingsplan Plan General de Ordenación Urbana (PGOU) vastgelegd welk type gebruik voor die bepaalde finca is toegestaan.

De verschillende soorten bestemmingsplannen toegelicht:

Finca Urbanizable

Verschil met de Finca Rustica is dat de grond misschien kan worden ontwikkeld voor urbanisatie en voor het omzetten daarvan heb je een Plan Parcial nodig. De perceelsgrenzen worden hierin aangegeven en na goedkeuring van dit Plan Parcial kan de bouwvergunning worden aangevraagd. Het aanvragen van een bouwvergunning kan wel enige maanden tot jaren duren, in Spanje duurt immers alles vrij lang.

Finca Rústica

Een finca rustica is een stuk land wat niet is bedoeld voor woningbouw. Denk aan natuurgebieden, bossen of stukken landbouwgrond. Op de finca Rustica worden vaak voornamelijk agrarische activiteiten uitgevoerd en staat er meestal een stal of meerdere gebouwen, je ziet dit veel op het platteland. Vaak is het wel zo dat dit illegaal is gebouwd omdat er destijds geen vergunning is afgegeven.

Er zijn maar weinig banken die dit soort woningen financieren met als reden:

  • Er zijn vaak gebreken aan deze woningen. Denk aan illegale vierkante meters of ontbrekende vergunningen
  • De woning staat op een niet populaire plek. Als de hypotheekgever de hypotheek niet betaalt en de bank dit onderpand als bankbeslag opneemt, dan is het verkopen van deze woning lastig.

Finca Urbana

Ook voor een finca urbana is het heel belangrijk het taxatierapport in te zien. Bij dit soort woningen zijn er minder snel verborgen gebreken te zijn en daarnaast is er een bouwvergunning opgenomen in het bestemmingsplan.

Wil je wel zelf een woning laten bouwen bekijk dan de bouwbepalingen in het bestemmingsplan. Op deze manier kan je zien of het een goede investering is. Als je je houdt aan de bouwbepalingen dan is een vergunning vrij eenvoudig.

Het verkrijgen van een hypotheek voor een Fnca Urbana in Spanje is over het algemeen bijna geen probleem. Als het niet zeker is dat er vergunning zijn in het bestemmingsplan, dan is het beter om deze dan vooraf te laten controleren. In Spanje is namelijk aankoop onder voorbehoud van financiering niet standaard.

Cedula de la Habitabilidad

De woonvergunning is een belangrijk document voor nodig de Cedula, deze zal worden verstrekt zodra de woning “bewoonbaar” blijkt te zijn en de status Finca Urbana heeft. Bij nieuwbouw wordt de woning beoordeeld op bewoonbaarheid en aansluitend wordt er de “Cedula” afgegeven.

Laat het controleren

Controleer altijd het type huis wat je wilt aanschaffen. Dit kan je doen bij het kadaster, zowel online. Zo zie je welk stuk grond bij de woning hoort en of het beschreven is. Soms het is het noodzakelijk dat er een architect bij moet komen om een aantal metingen te verrichten. Ook kan je terecht bij de gemeente in de woonplaats om meer informatie te verkrijgen.

finca-woning