Dag van de grondwet en dag van de Onbevlekte Ontvangenis 6 en 8 december

Op 6 december en 8 december zijn er twee feestdagen in Spanje. Namelijk op 6 december de dag van de Grondwet (dia de la Constitución) en op 8 december de dag van de Onbevlekte ontvangenis. van Maria (Inmaculada Concepción) En dit zijn 2 nationale feestdagen waarbij de meeste mensen vrij zijn en winkels gesloten.

Inmaculada Concepción
Inmaculada Concepción

Geschiedenis van de dag van de Grondwet

Na 40 jaar dictatuur en na de dood van dictator Francisco Franco in 1975 zou Spanje een fase van democratische transitie ingaan. De meerderheid van de Spaanse samenleving was bereid de komende veranderingen te accepteren, zeker als het een democratische organisatie betekende die een einde zou maken aan zoveel leed en gebrek aan vrijheid.

In 1977 vonden de eerste democratische verkiezingen plaats die aanleiding gaven tot enkele Cortes die het document voorbereidden dat de Spaanse grondwet zou worden. Na het referendum zou de grondwet op 27 december 1978 worden goedgekeurd.

Officieel werd het in 1983 uitgeroepen tot een nationale feestdag.

Congres van Afgevaardigden
Congres van Afgevaardigden

Hieronder enkele weetjes over de Spaanse grondwet

  • De Spaanse grondwet heeft 169 artikelen, 4 aanvullende bepalingen, 9 overgangsbepalingen, één intrekking en één definitief. Daarmee is het een van de langste teksten van Europa.
  • De grondwet had wetten nodig om de verschillende aspecten waarover ze spreekt te reguleren. In het eerste jaar na goedkeuring keurde de Cortes 45 wetten goed.
  • Ondanks meer dan 40 jaar geschiedenis, is het slechts twee keer hervormd; een om de buitenlandse stemming te reguleren; en een andere voor budgettaire stabiliteit.
  • Nobelprijswinnaar Camilo José Cela heeft de grondwet grammaticaal herzien.

Puente, lang vrij weekend

Omdat er kort na elkaar 2 feestdagen plaatsvinden nemen Spanjaarden vaak extra vrij deze week. Men trekt naar hun tweede woning met de familie. En gaan zich voorbereiden op de kerstviering en het huis versieren.

Winkels zullen ook hun deuren gesloten houden op 6 december en 8 december.

Hoe viert men dit in 2022

Herdenkingshandelingen worden meestal ook uitgevoerd in de straten en op de pleinen van de steden, waarbij vlaggen worden gehesen en volksraces worden gehouden.

Houdt er dus rekening mee dat winkels gesloten zijn.

dag-van-de-arbeid-spanje