Chovar, leuk als je door de Sierra de Espadan reist

We hebben Chovar bezocht. Dit dorp ligt in het prachtige natuurgebied in de Sierra de Espadan. Erg leuk als je een rit maakt met de auto of motor door deze regio om even aan te doen.

Op slechts 60 kilometer van Valencia en 40 kilometer van de provinciehoofdstad vinden we in Chóvar een van de meest bijzondere landschappen van het Valenciaanse grondgebied. 

Prachtige vegetatie

De roodachtige bodem, rijk aan silica, bepaalt een vegetatie die ongebruikelijk is op andere plaatsen in de Valenciaanse Gemeenschap, zoals de Cistus (jarales), de Pinus pinaster (rodenopijnboom). En de meest karakteristieke boom, de Quercus suber (kurkeik).

Het leuke aan dorpjes is dat je heerlijk kunt wandelen door smalle straatjes en de prachtige woningen kunt bekijken. Het was er erg rustig op het moment toen wij er waren. Helaas was het een bewolkte dag.

Hoe klein dit dorp ook is, met ongeveer 300 inwoners, het heeft een openbaar zwembad. Dit wordt ook wel Piscina Municipal genoemd en is alleen open in de zomer.

In de omgeving zijn prachtige wandelingen te maken. En de laatste jaren is het aantal hikers toegenomen. Via de welbekende wandelapps, Wikiloc of Komoot zijn deze wandelpaden te vinden.

Overblijfselen van moslimkasteel

Op het hoogste punt van Chovar vinden we de overblijfselen van een moslimkasteel, met dezelfde naam als de heuvel, die werd gebruikt als bewakingspunt. Aangezien we vanaf hier een algemeen beeld van het gebied rond het stedelijk gebied hebben. Geërfd van de grondleggers van de gemeente, de moslims.

Embalse del Ajuez

Even buiten het dorp vinden we het Embalse del Ajuez. Dit is een waterreservoir waar je omheen kunt wandelen. Het stuwmeer werd in de 12e eeuw gebouwd door de moslims die de gemeente bevolkten, met de bedoeling het water van het gelijknamige ravijn vast te houden en later te kunnen gebruiken om de stroomafwaarts gelegen velden te irrigeren.

Een halve eeuw geleden werd het stuwmeer door de inwoners van de gemeente gebruikt als ‘strand’ tot aan de bouw van het gemeentelijk zwembad.

Archeologische overblijfselen

Verspreid over het gebied zien we van alles:

  • van archeologische overblijfselen uit de Bronstijd of de Iberiërs tot recentere moslimconstructies zoals het Ajuez Reservoir, de Torreta, de Punta la Sartén of de Nevera de Castro (op de grens met Alfondeguilla). 

Verder diverse waterreservoirs, kolenschuren en enkele kalkovens. Ten slotte vinden we overblijfselen van de mijnbouwactiviteit die halverwege de vorige eeuw in Chóvar plaatsvond.

Zoals alle steden in de regio heeft Chóvar twee festivals: “Rozenzondag” gevierd tijdens de eerste zondag van mei en “Stierenvechtweek” in de tweede week van augustus.

Amandelen, Sinaasappelen en Olie

Het gebied is eveneens rijk aan amandelbomen die nu in bloei staan met prachtige bloesems. De sinaasappels zijn inmiddels geplukt maar af en toe zie je een glimp van die prachtige oranje rakkers. Vergeet ook de olijfbomen niet waar heerlijke olijf olie van gemaakt wordt.

Kom Chovar bezoeken

Ben je enthousiast geworden van bovenstaand verhaal? Maak dan eens een ritje naar Chovar. En combineer het met een bezoek aan Azuebar, Soneja of rijd door naar Eslida. Op deze manier heb je een goede indruk van de Sierra de Espadan.