Castellon zuid, het gebied Plana Baixa

We kunnen de provincie verdelen in Castellon Noord, Plana Alta en Castellon zuid, Plana Baixa. Beide gebieden zijn rijk aan prachtige dorpen en steden en hebben een rijke geschiedenis. Het gebied bestaat uit 20 gemeenten met in totaal 193.553 inwoners. En de hoofdstad van deze regio is Burriana.

Dit gebied is ook rijk aan citrusvelden en de productie van keramiek.

Hieronder zullen we meer over het zuidelijke gebied de Plana Baixa en de betekenis van de plaatsnamen beschrijven.

Vall d’Uixó

Vall d’Uixó, Vall verwijst naar ‘vallei’ en het tweede deel naar de Iberische wilf of het Arabische “schuur”.

coves-sant-josep
Vall d”Uixo

Artana

Artana komt van de pre Romeinse oorsprong en zou “eik” kunnen betekenen.

Betxi

Betxí, waarvan de etymologie niet heel duidelijk is kan verwijzen naar “berg” (in dit geval de Solaig, met de overblijfselen van een Iberische nederzetting op de top). Maar er zijn ook andere aanwijzingen zoals het Arabische Bayi.

Klik op de kaart interactief

Eslida

Eslida is misschien het oude latijnse Oleastrum hoewel de etymologie erg onzeker is, zou je het het kunnen afleiden van het Latijnse Assalita, van Assalire, wat betekent “aanvallen”.

Xilxes

Xilxes, daarvan is de naam ook nog onzeker. Maar sommige experts denken dat het van Latijnse oorsprong Silex (“silica”) is. Het zou kunnen omdat dit materiaal overvloedig aanwezig was.

Nules

Nules, heeft als oorsprong de betekenis Noulas. En dat zou weer afgeleid kunnen zijn van Novulas of ook wel “nieuw”. Misschien zijn dit nieuwe tavernes, nieuwe huizen of nieuwe land.

Burriana

Veel plaatsnamen stammen uit de tijd van de islamitische invasie. Burriana zou afkomstig zijn van Burj- (“toren”) en van de nabijgelegen rivier de Ana van pre romaanse oorsprong wat rivier betekent. De conclusie hieruit is dat het riviertoren zou kunnen betekenen. Anderen denken dat het van het Latijnse Burrius (Borriol) afstamt.

grao burriana
Jachthaven van Burriana

Almenara

Almenara, het Spaanse woord betekent “uitkijktoren” of “vuurtoren” (deze twee torens zijn nog steeds bewaard gebleven). Vuurtoren waarin een vreugdevuur zou worden gemaakt om signalen te geven aan de zee of de nabijgelegen steden.

Suera

Suera is misschien afkomstig van Suuaira (“kleine muur”) of as-suhayra (“kleine rots”).

Ain

Aín is zeker afgeleid van het Arabische ayn en “bron” betekent.

Alcudia de veo

Alcudia de Veo is afkomstig van al-kudya, ook wel betekent “de heuvel”. Sommigen beweren dat het afkomstig is van een Pre romaanse naam of het Latijnse Bivio (“vork”).

Alfondeguilla

Alfondenguilla komt ook uit het Arabisch, waarschijnlijk van het woord al-khanda “het ravijn”, maar anderen beweren dat het “hostel” betekent.

Moncofa

Moncofa zou afkomstig zijn van een geperforeerde toren (al-manqufa) die in deze stad zou hebben gestaan.

Tales en Onda

Tales en Onda, zijn plaatsen met een waar raadsel. Het zou afkomstig kunnen zijn uit de Arabische tijd. Onda vanuit Umda “steun” naar het karakter van het vorstendom in die tijd. Maar er wordt ook beweerd dat het afkomstig is van pre Romaanse Ondar “zand”.

Vila-real

Vila real is gesticht door koning Jaume I en de stad wordt geassocieerd met een koning. En de oude bijnaam “van de zuigelingen”die het onderscheidde van andere koninklijke villa’s in Spanje.

Les Alqueries

Les Alqueries, in het Arabisch de betekenis al-qarya, “het huis”. Is een zeer recente oorsprong omdat het relatief recent onafhankelijk werd van Vila-real. Zijn oude bijnaam in het Spaans “del Niño Perdido” dateert van veel verder terug in de tijd. En verwijst naar de Maagd van het Verloren Kind die enkele broeders in de 17e eeuw meebrachten uit Caudiel. Die op haar beurt met weeskinderen te maken had.

La Vilavella

La Vilavella , deze voor de hand liggende naam betekent “oude stad”. En verwijst het naar een nieuwe bevolking die Nules zou zijn. En daarvan hebben we al gelezen dat het “nieuw” betekent.

La Llosa

La Llosa kan verwijzen naar een vlak, stenig gebied waarop de gemeente zich zou vestigen. Of misschien naar een geplaveide weg van Romeinse oorsprong die in de buurt zou passeren.

Ribesalbes

En als laatst maar zeker niet te vergeten Ribesalbes. Deze verwijst naar de witte oevers “albas” van de rivier de Millars die door het dorp stroomt. Andere steden noemen het liever rode oevers voor de veiligheid.