1 Oktober, Internationale Dag van de koffie

Vandaag op 1 Oktober is het “International Coffee day”, In het spaans genoemd “Día Internacional de Café”

Spanjaarden zijn helemaal gek op koffie drinken en dat gebeurd dan ook het liefst buitenshuis. Veel Spanjaarden hebben helemaal niet eens een koffieapparaat. Meestal voordat men naar het werk gaat wordt er koffie gedronken op een terras of in een van de vele kroegjes of barretjes.

Wist u dat… De eerste koffiebar werd in 1764 geopend in Madrid in de Calle Atocha. Dit werd al zo snel een succes en werden er nog veel meer cafés geopend in Barcelona en andere steden.

Hieronder een opsomming van de soorten koffie die er gedronken kan worden.

Café Americano –

Een grote kop koffie die minder sterk is dan Cafe Solo. Dit wordt meestal in een grote kop geserveerd. Omdat deze koffie minder sterk is wordt deze vaak door buitenlanders gedronken.

Café Solo –

Deze koffie is iets sterker en wordt het meest na een maaltijd gedronken of soms bij het ontbijt. In Italië staat deze koffie bekend als espresso. De smaak en sterkte hangt echt af van wie de koffie bereidt.

Café Cortado –

Dit is een sterke kop koffie met een scheutje melk. De Cortado lijkt veel op de koffie die in Nederland wordt gedronken maar is iets sterker en wordt vaak in een glas geserveerd. Hierin bestaan ook weer enkele varianten, Corto de Café of Largo.

Café con Hielo –

In de warme zomermaanden is deze koffie zeer populair. Deze koffie wordt geserveerd met suiker en een apart glas met een ijsblokje. Je kan zelf de koffie overschenken in het glas met ijs. Heerlijk fris met het warme weer.

Carajillo –

Carajillo

Carajillo is een klein sterk kopje koffie wat geserveerd wordt in een klein glas. Hier zit een scheut rum, whiskey of cognac in, vanille en een koffieboon. Deze koffie wordt zeer vaak gedronken door de mannen om vervolgens gewoon weer door te gaan met werken.

Café bombón of Barraquito –

Deze koffie wordt in een klein glaasje geserveerd, Vooral bekend in de Canarische Eilanden. En zeer populair in het oosten van Andalucie.

Een laagje gecondenseerde melk met daarover een shot Licor 43. Vervolgens komt er melkschuim overheen en een shot Espresso. De Barraquito wordt afgemaakt met Limoen en kaneelpoeder.

Café Latte –

Dit is koffie met veel melk. Vergelijkbaar met koffie verkeerd in Nederland. Deze koffie wordt meestal in een hoog glas geserveerd.

Cappuccino

Van oorsprong is Cappuccino Italiaanse koffie. Spanjaarden zelf drinken niet zo veel Cappuccino. Eigenlijk is deze koffie en Americano met slagroom (nata) of opgeklopte melk.

Er zijn nog een aantal varianten te verkrijgen naast de bovengenoemde. Als u een café bezoekt bekijk dan maar eens de uitgebreide koffie menukaart.