Afscheid van de oranje gaspotten
We zeggen tot adios tegen de traditionele oranje gaspot. Deze potten die al zo lang in het straatbeeld aanwezig zijn om mee te koken en te barbecueen ondergaat een verandering. Want het moet duurzamer, lichter en makkelijker te vervoeren zijn.
Wie kent de oranje flessen niet?
De oranje gaspot is ontstaan in de jaren ’50 toen het toen het staatsbedrijf Butano S.A. (nu Repsol) in Spanje begon met de distributie van flessengas. Er werd gekozen voor butaanoranje vanwege de hoge zichtbaarheid en de associatie met energie en voorzichtigheid. Een zeer opvallend ontwerp.
Oranje butaangasflessen zijn tegenwoordig onderdeel van ons dagelijks leven en zijn al tientallen jaren in de huizen van miljoenen Spanjaarden te vinden.
Destijds is er voor gekozen vanwege het eenvoudige transport en de stevigheid. We vinden de gaspotten in veel Spaanse huishoudens en vooral in landelijke gebieden.
Lichter, duurzamer en zuiniger
Er is al vaak geprobeerd om wijzigingen door te voeren door distributeurs. Nu heeft de fabrikant lichtere modellen ontworpen die gemaakt zijn van composietmaterialen zoals glasvezel en kunstharsen. Deze verminderen het gewicht aanzienlijk zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid.
Deze nieuwe cilinders, die al in andere Europese landen worden gebruikt, hebben een ergonomischer ontwerp met geïntegreerde handgrepen, slankere vormen en in sommige gevallen een doorschijnende behuizing waardoor het resterende gasniveau te zien is. En dat is wel handig want nu is het niveau niet te zien.
Gekoppeld aan apps
Daarnaast wordt de integratie van slimme technologieën, zoals sensoren die zijn gekoppeld aan mobiele apps, bestudeerd. Zo kunnen gebruikers in real-time zien hoeveel batterij er nog over is en zelfs automatisch opladen plannen.
Hoewel deze nieuwe versies het traditionele model in Spanje nog niet volledig hebben vervangen, wijst alles erop dat we in de komende jaren mogelijk afscheid zullen nemen van de iconische oranje cilinder zoals wij die kennen.